Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1843
Datum: 19-10-2018

Week 43: spitskool, mix-sla babyleaf, pompoen, andijvie en groenselderij. Het combi krijgt: spitskool, mix-sla, andijvie, appels, druiven en mandarijnen. Klein aanvullend: champignons en rode puntpaprika. Groot: cantharellen, rode puntpaprika en sjalotjes. Klein fruit: appels, druiven, kiwiís en mandarijnen. Groot: appels, druiven, kiwiís, mandarijnen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Andijvie stampot met fruit.

800 gram andijvie, 1250 gram aardappelen, 1,5 dl. Melk, 250 baconreepjes, 1 gesnipperde ui, 2 peren, 2 appels, 250 gram aardbeien, 200 gram jonge kaas, 20 bieslook sprieten, zout en peper.

Andijvie wassen en in dunne reepjes snijden. Kook de aardappelen gaar, giet ze af, schenk er de melk bij. Breng het aan de kook en stamp het door elkaar. Bak de baconreepjes knapperig en bak de gesnipperde ui mee. Schil 2 peren en 2 appels en snijd het vruchtvlees in blokjes, snijd de aardbeien in kwarten, snijd de jonge kaas in reepjes, knip de bieslook sprieten fijn. Schep alles door de gestampte aardappels en breng het op smaak met peper en zout.

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas voor 2 personen

400 g andijvie, 1 grote ui, 125 g champignons, 100 g parmezaanse kaas, 2 eetl. zoete ketjap, vers gemalen peper, olijfolie, roomboter.

Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in smalle reepjes snijden, een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in 5 ŗ 10 min. gaar stoven. Champignons blussen met ketjap en op de andijvie scheppen. Peper erboven malen. Kaas over de paddestoelen verdelen. Met deksel op de pan de kaas laten smelten. Lekker met pasta of rijst en een salade.

Andijvie: oosterse andijvie voor 2 personen.

1 kleine krop andijvie, zout en peper naar smaak, nootmuskaat, 4 eetl. gemalen kokos.

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 min. beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Tip: In plaats van kokos kunt u ook een sausje maken van pindakaas of notenmoes: 4 eetl. pindakaas of notenmoes met een scheutje melk in een steelpan verwarmen, 1 eetl. bloem in een kopje met een beetje water tot een glad papje roeren en toevoegen aan het pindakaaspapje terwijl u voortdurend blijft roeren. Laat de saus een paar minuten koken.

Sjalot: sjalotten zacht en zoet

300 g sjalotten, 40 g boter, 2 eetl. bruine suiker, 3 eetl. water, 1 theel. tijm.

Pel de sjalotten (laat ze heel) en smoor ze in de boter tot ze zacht zijn. Roer ze een paar keer om. Voeg water, suiker en tijm toe en laat op een laag vuur staan tot het vocht stroperig is geworden. Serveer bij bulgur (of een andere graansoort) met een (rauwkost)salade. Nog lekkerder met een tak verse tijm!

Omelet met groenten

150 g kool, broccoli, of prei in stukjes, 3 eieren losgeklopt, 1 uitje of sjalotje in smalle ringen, 4 olijven in plakjes, 4 cherrytomaatjes in plakjes, peper, en zout, olie of boter om in te bakken

Blancheer de gesneden groente een aantal minuten in kokend water en laat daarna uit-lekken in een vergiet. Verhit olie of boter in een koekenpan. Bak ui of sjalot en giet er de losgeklopte eieren bij. Leg direct de overige ingrediŽnten mooi verdeeld op/in het ei en bestrooi het geheel met een snufje peper en zout. Laat de omelat aan de onderkant licht-bruin kleuren, keer om en bak de andere kant nog even. Serveer de omelet bij de lunch op brood of als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade.

Groenselderij: groenselderij met roombrie voor 2 personen

1 kleine struik groenselderij, een klontje boter, snufje peper en zout, 2 eetl. fijngeknipte selderijblaadjes, 150 g roombrie.

Snijd het blad van de stelen en het voetje van de stronk. Spoel de stengels onder de kraan af en snijd ze in stukken van 2 cm. Breng een scheutje water, boter, peper en zout aan de kook. Voeg de groenten toe en stoof ze beetgaar in ongeveer 10 minuten. Giet het vocht af, leg plakjes roombrie op de groenselderij en laat deze gedeeltelijk smelten. Strooi voor het opdienen de fijngeknipte selderijblaadjes erover. Lekker met gebakken aardappelen van met aardappelpuree. Variatie Ovenschotel: Stoof de groenselderij gaar. Maak ondertussen aardappelpuree. Schep in een ingevette ovenschaal een laagje puree, selderij en brie en herhaal dit tot de ingrediŽnten op zijn. Zet de schotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven op 200 į C. Serveer met een kleine frisse salade.

Groenselderij: pasta met groenselderij en champignons voor 2 personen

400 g groenselderij in schijfjes, 1 ui gesnipperd, 150 g (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl bouillon, 1 dl zure room, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, pasta voor 2 personen, peper, en zout, Italiaanse kruiden, evt. geraspte kaas

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ongeveer 2 minuten mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 minuten stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas, en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediŽnten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ongeveer 175įC. Variatie: Ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt en feestelijk.

Groenselderij: salade selderij met rode paprika voor 2 personen

3 stelen groenselderij, 1/2 rode paprika, 1 ui fijngesnipperd, een klontje boter, 2 eetl. Pijnboompitten, evt. een potje maÔskorrels, Dressing: 4 eetl. Sinaasappelsap, 1/2 theel. geraspte sinaasappelschil 2 eetl. Olie, 1 eetl. verse muntblaadjes fijngeknipt, Ĺ theel. honing of suiker.

Snijd de selderij en paprika in stukjes of reepjes. Fruit de ui in de boter en voeg dan de selderij, paprika en pijnboompitten toe. Roerbak het mengsel een paar minuten en laat het daarna afkoelen. Maak de dressing en meng die met het afgekoelde groentemengsel. Extra gevuld en lekker met een potje malse maÔskorrels erdoor gemengd.

Spitskool: koolsalade met druiven en cashewnoten

Ĺ spitskool, een scheut olie, 2 eetl. wijnazijn, 1 eetl. appeldiksap, versgemalen peper, 50 g cashewnoten, handje zoete druiven, olie om in te bakken

De saladegroente in dunne reepjes snijden. Dressing kloppen van de overige ingrediŽnten en door de salade scheppen. Cashewnoten rondom goudbruin bakken in een scheutje olie. Druiven halveren, ev. ontpitten en met de noten over de salade verdelen. Lekker met gebakken aardappelen, appelmoes en een (bio)burger.

Spitskool: Spitskool met groenselderij, noten en salie

400 g spitskool, 1 stengel groenselderij, 1 eetl. gehakte walnoten, een paar blaadjes verse salie of gedroogde salie, 125 ml slagroom, zeezout naar smaak.

Spitskool wassen en in reepjes snijden. Stronk verwijderen. Kool 5 min. smoren in slagroom. Af en toe omscheppen. Groenselderij fijn snijden. Salie en noten fijn hakken. Selderij, salie, noten en zout toevoegen en even doorwarmen.

Pompoen Oranje: pittige pompoensoep

1 pompoen, 2 grote uien, 1 appel, 2 theel. kerriepoeder, een scheutje olijfolie, het sap van 1 sinaasappel, 2 tomaten, Ĺ liter groente-bouillon, zeezout, 1 theel. boemboe, 1 eetl. zure room.

Pompoen schoon maken door ze af te spoelen, door midden te snijden en de pitten te verwijderen met een lepel. Pompoen in smalle schijven snijden en deze weer in kleine stukjes. Uien fruiten in olie. Tomaten in stukjes snijden. Pompoen, appel, bouillon, tomaten, kerrie, sinaasappelsap en zout toevoegen. Soep laten pruttelen tot de pompoen zacht is. Indien u van een gladde soep houdt, kunt u deze met een roerzeef of staafmixer pureren. Boemboe toevoegen. In ieder bord soep een halve eetlepel zure room scheppen.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster