Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1833
Datum: 10-08-2018

Week 33: bloemkool, bospeen, groenlof, prei en rode bieten. Het combi krijgt: bospeen, groenlof, rode bieten, appels, witte druiven en mandarijnen. Klein aanvullend: champignons, gemengde kiemen en cherry tomaatjes. Groot: paprika-mix, gemengde kiemen, cherrytomaatjes en komkommer. Fruitpakketten: appels, witte druiven, mandarijnen, nectarines en sinaasappels. Bij het grote ook bananen. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten en viili

Druiven: druivenbrood voor 2 personen

taartvorm, ca. 30cm 180 g druiven, 360 g volkoren bloem, 30 g gist, 240 ml water, 30 g bakboter, 7 theel. suiker.

Oven voorverwarmen op 200°C. Los de gist in circa 10 min. op in water. Doe het mengsel met de bloem in een kom en meng het met een vork in een ronddraaiende beweging tot het water is geabsorbeerd en het deeg is gevormd. Vorm het deeg tot een bal en leg deze op een met bloem bestoven werkoppervlak: kneed het een paar minuten met de palmen van uw handen tot een glad deeg. Kneed het weer in de vorm van een bal, leg de deegbal in een met bloem bestoven kom en dek de kom goed af met huishoudfolie. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld (de tijd hangt af van de temperatuur in de kamer). Vet een taartvorm in met boter en bestuif de bakvorm met bloem. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak tot het in de bakvorm past. Doe het deeg in de vorm, dek de vorm af met een doek en laat het nog eens 10 min. rijzen. Verdeel de druiven over het deeg, strooi er suiker over en bak het brood circa 30 min. tot het mooi goudbruin van kleur is en goed gerezen. Serveer het brood op kamertemperatuur.

Bloemkoolroosjes en gehakt samen in tomatensaus

½ bloemkool, 200 g. gehakt, 2 eetl. zoete ketjap, ¼ theel. (witte) peper, zeezout naar smaak, ongeveer 3 dl tomatensaus, 1 theel. Tijm, mespunt cayennepeper, 2 theel. Honing, olijfolie

Gehakt mengen met ketjap, peper en zout. Maak door het gehakt tussen je handen te draaien kleine balletjes, twee keer zo groot als soepballetjes. Gehaktballetjes krokant en gaar bakken in olie. Bloemkool in roosjes snijden en in ongeveer 10 minuten gaar stoven in een bodempje water. Tomatensaus met cayennepeper en tijm al roerende verwarmen op een vlamverdeler. Op smaak brengen met zout en honing. Schenk de saus in een platte schaal of een groot, diep bord. Leg daarin de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes. Garneer de schaal met veldsla om in één keer alle kleuren op tafel te zetten. Lekker met pasta, aardappelpuree of gebakken aardappels.

Bloemkool met kwarksausje

1 bloemkool, snufje zout. Sausje: 4 eetl. kwark, 4 eetl. (geiten)roomkaas, een scheutje ahornsiroop of 1 eetl. honing, nootmuskaat

Kook de in stukken gesneden bloemkool in ruim water met een snufje zout beetgaar en giet het vocht af. Klop de ingrediënten voor het sausje door elkaar, giet dit sausje over de bloemkool en laat het nog even op een laag pitje staan tot ook het sausje warm is geworden. Of schep de bloemkool in een vuurvaste schaal en zet deze met de saus overgoten een kwartiertje in de voorverwarmde oven op 180°C of, korter, onder de grill. Serveer de bloemkool met sausje, nieuwe aardappelen en een gebakken (vegetarische) burger. Variatie extra lekker met notenmoes: Verdeel een aantal eetlepels losgeroerde notenmoes (of grof gehakte geroosterde noten) over de gekookte bloemkool en giet daar overheen het sausje.

Komkommersalade met kappertjes

1 komkommer, 1 theel. zeezout, een plukje tuinkers of alfalfa, 1 stengelui of knoflook, fijngesneden, 1 eetl. kappertjes of olijvenstukjes, Dressing: muntblaadjes, fijngesneden, dragonblaadjes, fijngesneden, 3 eetl. Azijn, 3 eetl. Olijfolie, peper en zout.

Was en schil de komkommer, snijd er dobbelsteentjes van en strooi er zout over. Laat het minimaal een half uur staan. Spoel daarna de komkommerblokjes af met water en laat ze uitlekken. Maak de dressing. Meng de komkommer met de kappertjes of olijfstukjes, ui of knoflook en de dressing. Decoreer de salade met tuinkers, alfalfa of een paar muntblaadjes. Deze komkommersalade is heerlijk verfrissend bij pittig gekruide gerechten.

Komkommer: frisse komkommersoep

1 komkommer, 3 dl yoghurt, 2 dl karnemelk, 2 tenen knoflook, geperst, 1 theel. mosterd, evt. verse dragon, fijngesneden, peper en zout, evt. een scheutje room, een aantal blaadjes munt, fijngesneden.

Schil de komkommer en verwijder eventueel de pitjes. Snijdt de komkommer in smalle reepjes. Pureer of meng dit samen met de yoghurt en karnemelk. Voeg de knoflook, mosterd en het merendeel van de munt en dragon toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast. Meng er eventueel de room door en garneer de soep voor het opdienen met de overige munt- en dragonblaadjes. Heerlijk bij stokbrood met boter of tapenade op een warme dag als lunch.

Prei: gesmoorde prei met paprika en citroen voor 2 personen

500 g prei, olie om in te smoren, zout, 2 theel.paprikapoeder (zoet), ½ eetl. Citroensap.

Was de prei en snijd ze in ca. 2 cm. brede stukken. Roerbak de prei met olie en zout een paar minuten en laat daarna op een lager vuur 10-15 min. smoren. Schep de prei ondertussen een paar keer om.Vlak voor het opdienen op smaak maken met paprikapoeder en het citroensap. Variatie: rode paprika in stukken, ontvelde tomaat en een reepje citroenschil volgens bovenstaand recept met de prei mee smoren.

Prei: mosselen met prei en trappist voor 2 personen

500 g mosselen, 1 prei in stukjes van 1cm, ½ ui grof gesneden, 1 selderijstengel grof gesneden, peterselie grof gesneden, 50-100 ml droge witte wijn, ½ flesje trappist, 50 ml room, 25-50 g gemalen gruyère, boter, peper, 2 vuurvaste schaaltjes.

In een grote kookpot ui, selderij en peterselie in wat boter laten smoren. De mosselen bij de groenten doen en afgedekt laten garen. De wijn erbij doen en goed laten doorkoken. De mosselen laten afkoelen en uit de schelp halen. De prei eveneens in wat boter laten smoren. De trappist eraan toevoegen en 5 min. laten garen. De prei door een vergiet halen en het sap opvangen. Dit samen met de room tot een gebonden saus koken. De prei op 2 vuurvaste schaaltjes leggen, daarop de mosselen schikken en de saus erover gieten. Gruyère eroverheen en even onder de grill. Serveren: met een heerlijke trappist, natuurlijk.

Rode Biet: rode groenteschotel voor 2 personen.

200 g bieten, 100 g knolselderij, 1 wortel, 1 eetl. citroensap, 1 klontje. Boter, wat water of bouillon, zout, mosterd, kruidnagel, peper, laurier.

Snijd de rauwe groenten zeer fijn. Schep de bieten enkele minuten om in de verwarmde boter. Voeg de kruiden, zout en citroensap toe. Voeg de andere groenten pas toe als het sap van de bieten loslaat. Laat met het deksel op de pan alles zacht nasmoren. Schep af en toe om en voeg indien nodig water toe.

Rode bieten: bietenburgers voor 2 personen

150 g rode bieten, 1/2 potje gekookte linzen, 1 ui, 1 teen knoflook, 2 eetl. sesampasta of gemengde notenpasta, 1 eetl. azijn, 1 eetl. (boekweit)meel, 1 theel. gemalen komijn, peper en zout, ev. een handje havervlokken. een scheutje olie om in te bakken.

Kook de bieten beetgaar, verwijder de schil en rasp ze grof. Fruit ui en knoflook in olie. Pureer de kikkererwten of linzen. Meng in een kom de afgekoelde rode bieten met overige ingrediënten en vorm er platte koeken van. Bak de koeken aan beide kanten in olie. Serveer deze mooie rode burgers met gemengde rijst en een salade.

Nieuwe Peen: pasta met worteltjes in kaassaus

150 g pasta, 300 g wortel, 2 tenen knoflook, een scheut zonnebloemolie, 1 theel. boemboe, een scheutje ketjap of shoyu, 150 g geraspte kaas, een bosje peterselie

Kook de pasta in water met een beetje zout. Roerbak ondertussen de knoflook met in kleine stukjes gesneden wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal en ketjap toe. Meng al roerende de smeerkaas door de worteltjes totdat de smeerkaas gesmolten is. Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster