Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1841
Datum: 05-10-2018

Week 41: raapstelen, sperziebonen, knolvenkel, winterpeen en bloemkool. Het combi krijgt: raapstelen, winterpeen, bloemkool, appels, druiven en mandarijnen. Klein aanvullend: champignons, paprika en veldsla. Groot: paprika, sjalotjes, trostomaten en veldsla. Fruitpakketten klein en groot: appels, kiwi’s, mandarijnen en peren. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Raapstelen: groente met vis en tomaten voor 2 personen

Chinese kool, paksoi, venkel, of raapsteeltjes, 6 gedroogde tomaten, in reepjes gesneden, 2 eetl. Sojasaus, 2 sjalotten gesnipperd, 1 teen knoflook geperst, een scheutje olijfolie, 1 blikjes tonijn in olie,1 theel. Provençaalse kruiden.

Was de groente en snijd ze in kleine stukken. Fruit sjalotten en knoflook in olijfolie en voeg na een paar minuten de groente en de tomatenreepjes toe. Voeg na ongeveer 5 minuten sojasaus, een scheutje water en kruiden toe en laat de groente in 10 minuten beetgaar stoven. Voeg op het laatst de vis in stukjes toe en roer dit door het groentemengsel. Serveer dit hartige mengsel met rijst of een ander graansoort en een frisse salade. De combinatie van gedroogde tomaten, sojasaus, kruiden en vis geven een aparte fijne smaak aan dit gerecht.

Raapstelen: raapstelen met pasta voor 2 personen

penne of een andere pasta voor 2 personen, 1 bosje raapstelen, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, 1 ui, 1 teen knoflook, peper en zout, 1 eetl. pesto (basilicumsaus), olijfolie.

Pasta beetgaar koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Wortelvoetjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen en met het aanhangende water in een pan op laag vuur enkele minuten laten slinken. Hak de raapstelen fijn. Ui in dunne ringen snijden en met knoflook fruiten in wat olie. Raapstelen toevoegen en crème fraîche of sojacuisine er door roeren. Op smaak brengen met peper, zout en pesto. Pasta afgieten, een eetlepel olijfolie erdoor scheppen (tegen het vastplakken) en direct serveren met de raapstelensaus er overheen. Variatie extra lekker: door de raapstelensaus kunt u voor het serveren een aantal lepels (geiten-)kwark roeren.

Raapsteeltjestaart

deeg voor groentetaart: 100 g gezeefd tarwemeel, 50 g (koude) boter, 2 eetl. water, zout. vulling: 250 g raapsteeltjes, in kleine stukken, 2 aardappelen, in de schil gekookt, 1 ui, fijngesneden, 1 ei, 1 dl zure room, 50 g gemalen gruyère, 1 eetl. Extra Vergine olie, (kruiden)zout, peper.

Deeg: Meel en zout in een kom doen. De koude boter in kleine stukjes snijden en die door het deeg knijpen. Water toevoegen. Alles goed mengen tot een samenhangend deeg. 30 min. laten rusten in de koelkast. De bakvorm lichtjes oliën. Deegrol en werkvlak met meel bestrooien. Het deeg uitrollen tot een dunne lap (3 mm) en de vorm bekleden. Met een vork gaatjes prikken in de bodem. Olie verhitten en ui fruiten. Raapsteeltjes toevoegen en stoven. De (in de schil gekookte) aardappelen schillen en in schijfjes snijden. Deze schijfjes op het deeg leggen. De eieren loskloppen in de room. De raapsteeltjes door het eimengsel scheppen. Goed kruiden met zout en peper. Dit mengsel op de aardappelen leggen. Bestrooien met de kaas. De taart bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden (1/2 uur).

Knolvenkel: Vegetarische venkelschotel met olijven voor 2 personen

1 grote venkelknol, 1 theel l olie, 50 g blanke amandelen, 2 eieren, aardappelpuree voor 2 personen, 1 eetl boter, zout, peper, 10 zwarte olijven zonder pit, 100 g jonge kaas, 3/4 pakje soja cuisine, 1 eetl paneermeel

Maak de venkel schoon en snijd ze in de lengte in reepjes. Breng ze in een pan met ruim water aan de kook. Kook de venkel circa 5 minuten. Laat ze in een vergiet uitlekken. Vet een ovenschaal in met de boter. Hak de olijven en de amandelen fijn en snijd de kaas in blokjes. Schik de venkel in de ovenschaal. Verdeel de olijven, de amandelen en de blokjes kaas over de venkel. Klop in een kom de eieren met de soja cuisine los. Breng dit op smaak met peper en zout. Maak de aardappelpuree en zet vervolgens het eimengsel, venkelmengsel en de aardappelpuree afgedekt apart. Verwarm de oven voor op 200°C of gasstand 4. Klop het eimengsel nogmaals door en schenk dit over de venkel. Bedek dit met de puree. Strijk het geheel glad en strooi er het paneermeel overheen. Verdeel er wat blokjes boter over en zet de schaal in het midden van de oven. Laat de schotel in circa 30 minuten door en door warm en goudbruin worden. Heerlijk met gemengde sla.

Knolvenkel: venkel in wijnsaus voor 2 personen

1-2 venkel knollen, 1 dl droge witte wijn, 80 g geraspte pittige kaas, 1 dl crème fraîche of sojacuisine, boter om in te vetten.

Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crème fraîche of Sojacuisine door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200°C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

Winterpeen: Stevige maaltijdsoep van winterpeen (makkelijk, spannend en gezond)

500 g winterwortels, 1 potje kikkererwten, 1 grote ui, flinke scheut olijfolie, peper, zout, peterselie.

Snij de winterwortels in blokjes. Kook alle ingrediënten in één pan met wat extra water. Naar smaak kruiden en afmaken met gehakte peterselie. Eventueel als het gaar gekookt is met een staafmixer pureren en serveren!

Winterpeen: wortelen met pit

400 g wortel, in schijfjes van 2 cm dik,½ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ½ theel. mosterdzaad (of poeder), 1 teen knoflook, 2 theel. boemboe of een mespuntje chilipeper, snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel. Honing, 1 eetl. citroensap.

Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of ander graan.

Bloemkool: Curry voor 2 personen

1 kleine bloemkool, in kleine stukjes, 2 aardappelen, in blokjes van 2 cm, 1 blik gepelde tomaten, 1 kleine ui, gesnipperd, 2 tenen knoflook, ½ theel. verse geraspte gember, ½ afgestreken eetl. kerriepoeder, ½ theel. chilipoeder, ½ theel. komijnpoeder, ½ theel. paprikapoeder, 1 kruidnagel, 1 eetl. tomatenpuree, ½ theel. bouillonpoeder, peper & zout, boemboe, 1 theel. citroensap.

Bak de ui in een scheutje olie tot ze zacht is. Bak de knoflook even mee samen met de vers geraspte gember. Voeg de specerijen toe en fruit deze nog een minuut mee. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak ook dit een minuut mee (ontzuren). Giet de tomaten en hun sap er bij en breng aan de kook. Laat 15 min. pruttelen. Voeg de aardappelen toe en laat nog 10 min. stoven. Voeg dan de bloemkoolroosjes erbij en laat de groenten bijna gaar koken. Breng op smaak met bouillonpoeder, peper en zout, boemboe en citroensap. Lekker met een mengsel van rijst & kikkererwten.

Bloemkool: Bloemkool met knoflookmayonaise (voor- of bijgerecht voor 4 personen)

1 kleine bloemkool (circa 600 gram), 1 teentje knoflook, 2 theelepels azijn, 1 eetlepel zwarte olijven, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels magere kwark, zout, en versgemalen peper, paar sprietjes bieslook

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Kook ze in water met zout in 4 tot 5 minuten beetgaar. Giet het af in een vergiet, laat de roosjes onder de koude kraan schrikken en goed uitlekken. Roer de mayonaise, de kwark, de geperste knoflook, de azijn en wat zout en peper in een kom door elkaar. Schep er de bloemkoolroosjes door en laat het afgedekt ongeveer 1 uur intrekken. Doe de bloemkool in een ondiepe schaal. Bestrooien met de olijven en met de grof geknipte bieslook.

Sperziebonen: Bonen in zalmcurry voor 2 personen

300 gram snijbonen of sperziebonen, 200 gram zalmfilet, 2 bosuitjes, ½ bosje verse koriander, 1 eetlepel citroensap, zeezout naar smaak, vers gemalen peper, 1 eetlepel kerriepoeder, 1,5 dl volle yoghurt, 1 scheutje olijfolie

Zalm in stukken van 3 cm snijden en inwrijven met citroensap, zout en peper. Punten van de bonen snijden en zonodig de draad ermee af trekken. Bonen in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Bonen beetgaar koken in een bodempje water in 10 à 15 minuten. Bosuitjes in stukken snijden van 2 cm. Olie verwarmen en kerriepoeder er door roeren. Bosui toevoegen en een paar minuten bakken. Zalm en bonen toevoegen en nog eens een paar minuten bakken. Daarna voorzichtig de yoghurt erdoor roeren zodat de zalm niet helemaal uit elkaar valt. Nog een paar minuten zachtjes laten sudderen. Koriander fijn hakken en toevoegen. Eventueel nog zout toevoegen. Lekker met rijst.

Veldsla: veldslasalade met appel en geitenkaas voor 2 personen

150 gram veldsla, 1/2 appel in kleine stukjes gesneden, evt. 1/2 wortel, geraspt, 100 g (geiten)kaas dressing: 2 eetl. wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap,2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten.

Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster