Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1811
Datum: 09-03-2018

Week 11: veldsla, bloemkool, waspeen, zuurkool en courgette. Het combi krijgt: veldsla, bloemkool, waspeen, appels, mandarijnen en kiwi’s. klein aanvullend: champignons, rucola en puntpaprika’s. groot: alfalfa, komkommer, rode paprika, rucola en tomaten. Klein fruit: appels, kiwi’s en sinaasappels. Groot: appels, bananen, kiwi’s en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Alphalpha: kiemen (informatie) voor 2 personen

Kiemen

Gekiemde granen zijn krachtig voedsel, rijk aan energie voor de komende koude tijd. Het liefst eet je ze rauw. Als broodbeleg: vermengd met wat kwark, een beetje olie en verse kruiden. Bij de soep: op het laatst toegevoegd. In een salade: gestoofde bietensalade, wortelsalade,... In graanschotels, ter vervanging van de groenten. Als toetje: vermengd met een geraspte appel, wat honing, wat gehakte noten

Rucola: rucolasalade met fruit voor 2 personen (aanvullend groot)

een klein bosje rucola, 2 eetl. pijnboompitten, 1 sinaasappel in stukjes. dressing: een Franse Vinaigrette met o.a. olijfolie, wijnazijn, honing, peper, zout en mosterd

Was de rucola en snijd ze in kleinere stukken. Meng de rucola met de dressing en laat deze 5 minuten in de salade trekken. Meng stukjes sinaasappel door de rucolasalade. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Strooi deze over de salade en serveer. Variatie met cottagecheese Serveer een dot cottagecheese op elke portie salade.

Courgette: kruidige pasta met bloemkool voor 2 personen

pasta voor 2 personen, 1 courgette in stukjes, 1 aubergine, of 2 tomaten in stukjes, 2 tenen knoflook geperst, 150 g champignons in plakjes, evt. 10 zwarte olijven, 3 eetl. olijfolie, 3 eetl. crème fraîche of zure room, 2 eetl. verse tuinkruiden b.v. tijm, rozemarijn, oregano, basilicum, peper, en zout

Bak de knoflook met champignons in de olie en voeg er na vijf minuten de groentestukjes aan toe. Bak en stoof het geheel in 10 minuten gaar. Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim water. Voeg aan de champignons met groente verse tuinkruiden, crème fraîche, peper en zout en evt. olijven toe. Laat nog een paar minuten op een laag pitje staan en schep er de gekookte pasta door. Serveer er een frisse salade bij.

Eieren: Scandinavische roomwafels voor 2 personen

4 eieren, 100 g suiker, 120 g bloem, 2 dl zure room, 3 eetl. boter gesmolten, 1 theel. gemalen gemberpoeder

Klop de eieren met de suiker schuimig. Roer er de bloem en zure room met kardemom en/of gemberpoeder door. Klop de gesmolten boter door het mengsel en zet het beslag een kwartiertje weg. Verwarm een wafelijzer en vul het met beslag. Bak 4 tot 6 mooie goudbruine wafels van het beslag en serveer deze met ijs en sinaasappelsaus of met vruchtenjam.

Bloemkool: bloemkool in sinaasappelen met tomaat voor 2 personen

250 g bloemkoolroosjes, 1 sinaasappel, sap en geraspte schil, 250 g tomaten, 2 dl groentebouillon, 2 eetl. zoute sojasaus, 2 eetl. wittewijnazijn, 2 eetl. olie, paar druppeltjes tabasco, mespunt cayennepeper, peterselie fijngesneden, zout.

De achterzijde van de tomaten kruiselings insnijden. Dompel ze ± 1 min. onder in kokend water, laat de tomaat schrikken in koud water en verwijder de velletjes. De helft van de tomaten in kleine blokjes snijden en de andere helft in partjes. In een wok de olie verhitten en de bloemkool ± 5 min. al omscheppend bakken. Tomaatstukjes, sojasaus, azijn, sinaasappelsap en -schil toevoegen en ± 3 min. meebakken. Bouillon toevoegen en het gerecht in ± 10 min. beetgaar stoven. Nu de tomaatpartjes toevoegen en het gerecht door en door warm laten worden. Op smaak brengen met tabasco, cayennepeper en zout. Met peterselie bestrooien.

Bloemkoolroosjes en gehakt samen in tomatensaus

½ bloemkool, 200 g. gehakt, 2 eetl. zoete ketjap, ¼ theel. (witte) peper, zeezout naar smaak, ongeveer 3 dl tomatensaus, 1 theel. Tijm, mespunt cayennepeper, 2 theel. Honing, olijfolie

Gehakt mengen met ketjap, peper en zout. Maak door het gehakt tussen je handen te draaien kleine balletjes, twee keer zo groot als soepballetjes. Gehaktballetjes krokant en gaar bakken in olie. Bloemkool in roosjes snijden en in ongeveer 10 minuten gaar stoven in een bodempje water. Tomatensaus met cayennepeper en tijm al roerende verwarmen op een vlamverdeler. Op smaak brengen met zout en honing. Schenk de saus in een platte schaal of een groot, diep bord. Leg daarin de bloemkoolroosjes en gehaktballetjes. Garneer de schaal met veldsla om in één keer alle kleuren op tafel te zetten. Lekker met pasta, aardappelpuree of gebakken aardappels.

Bloemkool: Bloemkoolsoep met pesto en olijven

400 g bloemkool, verse basilicum, 1 à 2 eetl. (basilicum)pesto, 6 olijven, ½ dl slagroom, vers gemalen peper, ¾ liter water.

Bloemkool in roosjes en de steel in stukjes snijden en in ongeveer 10 min. gaar koken in het water. Olijven in dunne ringetjes snijden. Basilicumblaadjes in stukjes scheuren. Bloemkool pureren. Neem een beetje soep apart in een kom en meng dit goed met de slagroom. Schenk dit mengsel al roerende in de soep. Soep op smaak brengen met pesto, peper en evt. zeezout. Soep garneren met basilicum en olijven.

Veldsla : Veldsla met gestoofde uien

½ zakje veldsla, 2 grote uien, ½ theelepel gedroogde tijm, zeezout naar smaak, 1 scheutje olijfolie , 1 eetlepel tamari, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel (appel)azijn.

Sla wassen indien nodig. Sla in een schaal leggen. Ui op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven. Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over sla gieten. Ui over sla verdelen.

Zuurkool: zuurkoolschotel uit de oven voor 2 personen

250 g of meer (kruiden)zuurkool, 1 appel (Schone van Boskoop), 60 g rozijnen, 700 g aardappelen, mespuntje zout, 30 g boter, 12 walnoten, gedopt en grof gehakt, 25 g geraspte kaas

Kook de aardappels in water met zout bijna gaar en giet ze af. Verwarm de oven voor op 200°C. Zuurkool in vergiet laten uitlekken. Snijd de appel in kleine stukjes, meng ze met de rozijnen door de zuurkool. Snijd de aardappelen in plakjes en leg een laag van de plakjes in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de helft van de walnoten en vlokjes boter over. Schep de helft van het zuurkoolmengsel op de aardappelschijfjes. Leg er een laag aardappelschijfjes met vlokjes boter op en beleg dit met de overige zuurkool. Dek dit toe met de rest van de aardappelschijfjes. Verdeel er vlokken boter over en bestrooi de schotel met geraspte kaas en de rest van de walnoten. Zet de schotel ongeveer 40 min. in de oven op 180ºC.

Zuurkool met zalm

500g zuurkool, 4 grote aardappelen, 250g champignons, 4 zalmfilets van ongeveer 200g per stuk, 1 bekertje crèmefraiche, 75g boter, zout, peper, aluminiumfolie

Spoel de zuurkool onder de koude kraan af en laat deze dan uitlekken. Boen de aardappelen schoon en pak elke aardappel in een stuk aluminiumfolie. Maak de champignons schoon en snijdt ze in plakjes. Verwarm de oven voor op de hoogste stand en leg hierin de aardappels 1 uur. Verhit in een pan 25 gram boter en bak hierin de champignons licht bruin. Doe de zuurkool in een pan met een beetje water en kook deze in ongeveer 15 minuten gaar. Bestrooi de zalmfilets met wat peper en zout. Verhit in een andere pan de rest van de boter en bak hierin de zalmfilets in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de zuurkool af, roer er dan de champignons, peper en de helft van de crème fraiche door. Schep de zuurkool op een schaal en leg er de zalmfilets bovenop. Haal de aardappelen uit de folie, snijdt ze door midden en leg de ze om de zuurkool. Schep op elke aardappel helft een beetje crème fraiche.

Waspeen: zoete wortelsoep voor 2 personen

250 g wortel, 1 ui, ½ l groentebouillon, 1 theel. Gemberpoeder, 2 theel. Honing, 1 eetl. Citroensap, 1 eetl. Boter, peterselie, of koriander ter garnering.

Breng de bouillon aan de kook. Snijd de wortel in plakjes en de ui in ringen. Voeg deze en de overige ingrediënten toe aan de kokende bouillon en laat het 20 minuten zachtjes koken. Garneer de soep met fijnge-knipte peterselie of koriander! Variatie gevuld Kook een handvol rode linzen in de soep mee of voeg er gekookte linzen of kikkererwten uit een potje aan toe

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster