Logo
Achterhoekpakket
Kortestraat 30
7101 JE   Winterswijk
tel. 0543 535640

Weeknr: 1946
Datum: 08-11-2019

Week 46: spruitjes op stam, mix-sla, groenselderij, broccoli en winterpeen. Het combi krijgt: spruitjes op stam, mix-sla, broccoli, appels, witte druiven en sinaasappels. Klein aanvullend: champignons, trostomaten en tuinkers. Groot: aubergines, komkommer, rode paprika, trostomaten en tuinkers. Klein fruit: appels, witte druiven, mandarijnen en sinaasappels. Groot: appels, witte druiven, kiwi’s, mandarijnen en sinaasappels. Wijzigingen zijn voorbehouden.

RECEPTEN

Spruitjes: spruitjes met gebakken ui en paprika voor 2 personen

350 g spruiten, ˝ groene paprika, 1 rode ui, ˝ theel. gedroogde tijm, 75 g feta, olijfolie.

Spruitjes afhalen. Alleen de buitenste, lelijke blaadjes verwijderen. De felgroene blaadjes zo veel mogelijk laten zitten. Spruitjes in een bodempje water in 5 ŕ 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 ŕ 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Spruitjessaté: pindasaus voor 2 personen

(één recept uit een schier oneindige reeks…) 0.25 l water, 2 eetl. (rijst)meel, aangemaakt in 100 ml water, 100 g pindakaas, een paar pinda, 50-100 ml zure room, wat kerriepoeder, theelepel boemboe, snufje zout .

Het water met de kerrie aan de kook brengen. Het aangemaakte meel erdoor roeren. Een paar minuten heel zachtjes laten koken en min. ˝ uur laten nawellen. De pindakaas door de nog wat warme soep kloppen. Alles opnieuw tegen de kook aanbrengen, al roerend. Pan van het vuur halen en room, zout en sambal erdoor roeren.

Spruitjes met pruimen voor 2 personen

400 g spruitjes, 75 g gedroogde pruimen (pruneaux dÁgen), 75 cl groentebouillon, peper, naar smaak.

Spruitjes schoonmaken en 5 min. in ruim water koken. Afgieten en in een pan doen met de pruimen. Een scheut bouillon erbij gieten en de spruitjes en pruimen in 10-15 minuten gaarstoven, met het deksel op de pan en onder af en toe doorroeren. Wordt het te droog, dan extra water toevoegen. Lekker met gekookte aardappelen en een (bio)burger. Veldsla met creme fraiche 200 gram veldsla – 2 eetl. creme fraiche – nootmuskaat – 4 eieren – zout - broodcoutons. Voor de dressing: 4 eetl. rode wijnazijn – zout – peper – snufje suiker – 3 eetl. olijfolie. De veldsla wassen en uit laten lekken. Roer de eieren los met de creme fraiche, zout en nootmuskaat en bak hiervan een omelet. Laat deze afkoelen en snijd ze in ruiten. Maak een dressing van de genoemde ingrediënten en schep deze door de veldsla, schep de stukjes omelet erdoor en garneer op het laatste moment met de broodcroutons

Groenselderij Vegetarische feestmaal

1 struik groenselderij, zout, peper, 5 plakjes bladerdeeg, 3 eieren, 2 dl. koffieroom of schenkroom, 150 gram gorgonzola of magor

Maak de groenselderij schoon, was de stengels, snijd ze in smalle boogjes en laat ze in kokend water met zout in ongeveer 8 minuten gaar worden. Laat intussen het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het deeg op een met bloem bestoven ondergrond uit. Bekleed een ingevette quichevorm – doorsnee 24 centimeter – met het deeg en prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Verdeel de reepjes groenselderij over de bodem en strooi er peper over. Klop de eieren met de room en de kaas glad. Voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk het mengsel over de groenselderij en strijk het ook over de opstaande deegrand. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 40 tot 50 minuten gaar. De taart kan een dag eerder worden gemaakt, om vervolgens, afgedekt met folie, te worden opgewarmd.

Groenselderij: pasta met groenselderij en champignons voor 2 personen

400 g groenselderij in schijfjes, 1 ui gesnipperd, 150 g (kastanje)champignons, scheutje olie om in te bakken, 1 dl bouillon, 1 dl zure room, een scheutje witte wijn, blauwe schimmelkaas of fetakaas naar smaak, pasta voor 2 personen, peper, en zout, Italiaanse kruiden, evt. geraspte kaas

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ongeveer 2 minuten mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 minuten stoven. Voeg op het laatst de zure room toe. Kook de pasta beetgaar. Beboter een ovenschaal en leg er een laagje gekookte pasta, selderij, kaas, en champignonsaus overheen. Herhaal deze lagen totdat de ingrediënten opgebruikt zijn. De bovenste laag is de saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over. Bak deze schotel een half uur in de voorverwarmde oven op ongeveer 175°C. Variatie: Ook lekker met stukjes pittig gekruide gebakken kip of reepjes spek in plaats van kaas. Met lasagne als pastasoort is dit recept ook erg geschikt en feestelijk.

Broccoli: Broccoli in sinaasappeltomatensaus voor 2 personen

˝ kg broccoli in roosjes, tomatensaus: 300 g rijpe tomaten in blokjes, 1 eetl. gesnipperde sjalotjes, 1 eetl. olijfolie, ˝ theel. vers sinaasappelsap, snufje suiker, 1 eetl. gehakte peterselie, gremolata: fijn geraspte schil van ˝ sinaasappel, ˝ teentje knoflook gesnipperd, 1 eetl. gehakte peterselie

Voor de saus: de ingrediënten door elkaar scheppen in een kommetje en dat apart zetten. Vlak voor het opdienen een pan water met zout aan de kook brengen en daarin de broccoli 3 min. blancheren. De roosjes laten uitlekken en op een schaal leggen. De tomatensaus erover scheppen en bestrooien met gremolata. Serveren.

Broccoli: Broccoli in sinaasappeltomatensaus voor 2 personen

˝ kg broccoli in roosjes, tomatensaus: 300 g rijpe tomaten in blokjes, 1 eetl. gesnipperde sjalotjes, 1 eetl. olijfolie, ˝ theel. vers sinaasappelsap, snufje suiker, 1 eetl. gehakte peterselie, gremolata: fijn geraspte schil van ˝ sinaasappel, ˝ teentje knoflook gesnipperd, 1 eetl. gehakte peterselie

Voor de saus: de ingrediënten door elkaar scheppen in een kommetje en dat apart zetten. Vlak voor het opdienen een pan water met zout aan de kook brengen en daarin de broccoli 3 min. blancheren. De roosjes laten uitlekken en op een schaal leggen. De tomatensaus erover scheppen en bestrooien met gremolata. Serveren.

broccoli met kaassaus voor 2 personen

broccoli, 30 g boter, 30 g tarwebloem of (volkoren) meel, 1 theel. mosterd, 3 dl melk, 75 g geraspte pittige kaas, 3 eetl. vers droog broodkruim

Broccoli wassen, onderste plakje van de stronk snijden, stelen schillen en in stukjes snijden. De rest in roosjes verdelen en met de stukjes in ca. 8 min. beetgaar koken/stomen in weinig water. Uit laten lekken. Kaassaus: boter smelten op laag vuur, meel en mosterd erdoor roeren en 1-2 min. laten garen. Scheut voor scheut melk toevoegen en glad roeren. Saus aan de kook brengen, vuur laagdraaien, de helft van de kaas erdoor roeren en nog 2-3 min. laten sudderen. Broccoli in een ovenschaal scheppen, saus erover verdelen, bestrooien met broodkruim en de rest van de kaas. Ongeveer 10 min. in een hete oven of grill goudbruin bakken. U kunt de broccoli ook zonder oven of grill te gebruiken meteen opdienen met de kaassaus erover. Lekker met rijst of aardappelpuree en een bladsalade.

Winterpeen: ovenschotel wortel en gehakt voor 2 personen

400 g wortel in kleine stukjes, en/of broccoli in stukjes, 500 g aardappels, scheutje olie, 1 ui in ringen, 1 teen knoflook fijn gesneden, (vegetarisch) gehakt gekruid en gebakken, evt. geraspte kaas, Saus voor de schotel: 2 dl volle yoghurt, 1 ei, 1 theel. Kerrie, 1 theel. Komijn, zout

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het geheel in een ingevette ovenschaal. Kluts voor de saus ei met yoghurt, zout en specerijen. Giet deze saus over de schotel en strooi er naar wens geraspte kaas over. Zet de schotel ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met een kleine salade en een koud yoghurtsausje. Variatie met sardientjes en kappertjes Met een aantal sardientjes en kappertjes over de gevulde schotel verdeeld, heeft u een extra lekkere, luxe schotel. Yoghurtsausje Meng volle yoghurt, evt. room, olijfolie, fijngeknipte muntblaadjes en zout. Ook lekker met geraspte komkommer, knoflook en radijs erdoor.

Winterpeen: wortelen met pit

400 g wortel, in schijfjes van 2 cm dik,˝ theel. kurkuma- of gemberpoeder, ˝ theel. mosterdzaad (of poeder), 1 teen knoflook, 2 theel. boemboe of een mespuntje chilipeper, snufje zout, scheutje olie om in te bakken, 1 theel. Honing, 1 eetl. citroensap.

Kook de wortelstukjes 3 min. in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 min. in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal om. Laat nog een paar minuten met deksel op de pan op een laag pitje staan. Besprenkel deze pittig gekruide wortelen met citroensap vlak voor het opdienen. Heerlijk bij gekookte rijst of ander graan.

Tuinkers: groentekroketjes met tuinkers voor 2 personen

4 preistelen (alleen wit), 1 bakje tuinkers, 100 g boter, 120 g bloem, 8 dl kruidenbouillon, paneermeel.

Smelt de boter, voeg daarna de bloem toe en maak deze tot een roux. Laat die afkoelen en voeg daarna de bouillon toe. Breng deze aan de kook en spatel daarna de tuinkers en de prei erdoorheen. Bewaar een beetje tuinkers voor de garnering. Laat het geheel afkoelen in de koelkast. Als alles koud is, rol dan hier kroketjes van en paneer ze twee maal. Frituren in een friteuse op 180°C. Serveren: met grove mosterd, gegarneerd met een plukje tuinkers.

chinese kool
terug naar begin v.d. pagina
Webmaster